lenmybaby.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

pokračovanie puberta

tu mas pokračovanie odomna z jednej knihy uryvok odpísaný

U dievčat sa začína puberta medzi 8 až 13 rokom a končí sa , ked ich telo dosiahne výšku a hmotnosť dospelého,teda medzi 15 a 17 rokom,niekedy aj neskôr.

Dievčata dospievaju skôr ako chlapci a zmeny sú u nich viditeľnejšie.

 Čo sa deje v puberte:

rastieš rýchlejšie

začínaju ti rast chlpky v podpazuší

objavujú sa jemne chlpky v lone,ktore časom stmavnu a zhustnu

rastu ti prsia

rozširuju sa ti boky

dostavaš menštruáciu

začínaš si uvedomovať svoju sexualitu

 

Tvoje dospievanie sa pravdepodobne podobá dospievaniu tvojich rodičov,tak sa ich možeš opýtať ,ako to prebiehalo u nich.Aj vek, ked dievčata dostavaju prvu menštruáciu,sa často zhoduje s vekom,ked sa objavila u ich mam.Môžeš sa o tom so svojou mamou pokojne porozprávať.

V puberte nerastu všetky časti tela rovnako rýchlo, a preto by sa ti mohlo zdať, že máš v porovnaní s telom príliš dlhé ruky a nohy.Preto si však nemusíš robiť starosti.

Všimneš si aj to,ako sa ti mení kvalita vlasov,pokožka a prsia.Na to všetko vplývajú hormony,chemicke zlučeniny,ktore pôsobia v tvojom tele,aby ťa z dieťaťa zmenili na ženu.

Aby ťa tieto zmeny príliš neprekvapovali,vyhľadavaj informacie.Pýtaj sa.Cítaj o nich.Zaobstaraj si čo najviac informácií. 


dospievanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014